00 logo 1e positief web01

Tariefvergelijking Energie VanOns kan uitstekend concurreren

De tarieven van onze eigen energiemaatschappij Energie VanOns zijn concurrerend en gemiddeld lager dan die van Essent, Nuon en Eneco. Op de website van Energie VanOns vindt u alle informatie. Een overstap is heel gemakkelijk geregeld.

Nieuw en aantrekkelijk voor de leden van Dorp Centraal is het coöperatief contract half jaar vast met een opzegtermijn van 1 maand. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met modelcontract. Maandelijks opzegbaar zonder opzegboete.

 

Tariefvergelijking februari 2024 724x1024

Januari 2024 burenvoordeel energie voor coöperatieleden

De stroom die wij hier opwekken, bieden we als Dorp Centraal aan via Energie VanOns. De opbrengsten van die energiecontracten gebruiken we volledig voor duurzame en sociale projecten in onze dorpen en gemeenschappen. Denk aan het aanpakken van energiearmoede, een dorpsmaaltijd, introductie deelauto en het helpen van lokale verenigingen zoals ons skûtsje De Trije Doarpen.

Voor het eerst bieden wij een kortingstarief aan. 
Lees hier alles over het burenvoordeel.

burenvordeel

Help je mee? Stap nu over en ontvang speciaal burenvoordeel!
Actietarief 1 jaar vast

Buurtbewoners die zich via onze coöperatie aanmelden, ontvangen een speciaal actietarief bij een vast contract voor 1 jaar.
De actie geldt voor bewoners die zich aanmelden vóór 1 februari 2024. Bereken nu je maandbedrag en stap eenvoudig over!
Ga naar www.energie.vanons.org/cooperaties en bereken je maandtarief.

Deelauto voor onze buurt?

buurtbestuurdersHeb jij die tweede auto echt nodig? Of heb je maar af en toe een auto nodig?
Dan is een deelauto een prettige oplossing. En het wordt natuurlijk een moderne elektrische!

In overleg met de Plaatselijk Belangen willen wij van lokale energiecoöperatie Dorp Centraal inventariseren of hier in Oosterzee/Echten/Echtenerbrug/Delfstrahuizen ook belangstelling voor is.

Waar zitten onze gebruikers?
Wat zou een ideale locatie zijn voor de deelauto?

Buurtbestuurders is het deelautoproject voor Fryslân.
Door het plaatsen van een elektrische deelauto wordt de buurt nog duurzamer en het platteland leefbaarder. Het kan een blijvend alternatief zijn voor je (tweede) auto. Maar ook  als je af en toe een auto nodig hebt, dan kun je aan het deelautoproject meedoen. Een deelauto vervangt op die manier gemiddeld 5 tot 8 auto’s.

Bij voldoende belangstelling willen we graag meer en uitgebreidere informatie geven op een avond (of overdag mèt een buurtauto!). 

Wat zijn jouw behoeftes hier in de dorpen? Meld je vrijblijvend aan en praat mee:
Geartsje Witteveen
tel. 0514 541431 / 06 22068105 /    e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LIVE! NATIONALE KICK-OFF - Samen de winter door

balk samen de winter door

Met Dorp Centraal - Samen de winter door
LIVE! NATIONALE KICK-OFF EN ENERGIECAFÉ - zaterdag 19 november

ECHTENERBRUG - DOPRSHUIS DE BRÊGE - Zaterdag 19 november om 13 uur doet Energiecoöperatie Dorp Centraal mee aan de nationale kick-off van deze landelijke campagne van energiecoöperaties en energiecafé voor mensen die geholpen willen worden of anderen willen helpen de energierekening betaalbaar te houden. Dorp Centraal doet mee voor de inwoners in haar dorpen Echtenerbrug, Delfstrahuizen, Echten, Bantega en Oosterzee.

We gaan samen elkaar de winter door helpen!
En dat gaan we groots aanpakken. De winter staat voor de deur en ondanks dat de overheid bijspringt met een prijsplafond blijft het zaak om zoveel mogelijk energie te besparen. Ondanks dat er via verschillende kanten besparingstips worden gedeeld ontbreekt het vaak nog aan praktische hulp. Daar willen wij verandering in brengen en juist de kracht van de coöperatieve beweging inzetten om mensen extra te helpen!

Met elkaar bereiken we meer
Heb jij behoefte aan energiecoaching, kom langs. We hopen een energiecoach van de gemeente te ontvangen.
Met deze campagne verenigen alle energiecoöperaties in Nederland zich om een praktische beweging op gang te brengen om te helpen bij energiebesparing. Ben jij aardig ‘goed’ in energie in en om huis? Er zijn vast buurt- en dorpsgenoten die je een stap verder kunt helpen door eens met ze mee te kijken en je ervaring te delen. We zoeken ook vrijwilligers in de dorpen en wijken die een training energiecoaching willen doen.

Een aantal grote organisaties onderschrijven en ondersteunen deze winteractie, waaronder Urgenda, Milieu Centraal, Patagonia en de Windvogel.

sdwd m05 sdwd m06

Agenda
Wat doen we 19 november in het dorpshuis De Brêge?
Zaterdag 19 november vindt de nationale kick-off van de campagne plaats.
Tijdens dit moment kunnen mensen die zelf geholpen willen worden met het verlagen van hun energieverbruik en mensen die anderen willen helpen terecht bij het energiecafé van Dorp Centraal in het dorpshuis.

Vanaf 12:45 uur - inloop en koffie
13:00 uur Live! nationale Kick-off online met het toelichten van de campagne. Hierbij informeren we iedereen over de meest eenvoudige en effectieve stappen voor energiebesparing; voor zichzelf en om anderen te helpen.

Special guests - wethouder duurzaamheid Irona Groeneveld  & gemeentelijk energiecoach Arie Heida

tot 15.00 uur Energiecafé!

Voor alle bezoekers is er een cadeautje en een informatiepakket om buren, vrienden, kennissen en familie te helpen besparen.

Dorp Centraal doet mee voor de inwoners in haar dorpen Echtenerbrug, Delfstrahuizen, Echten, Bantega en Oosterzee.

sdwd m08  sdwd m07

Stem op Energie VanOns - Duurzame 30 verkiezing

Yes! We zijn supertrots op onze nominatie voor de Duurzame 30 van Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant!
We zijn heel erg dankbaar voor de nominatie en willen uiteraard heel graag winnen. Help je ons naar de 1e plaatst? Breng nu je stem uit.

lees meer

POSTCODEROOS PROJECT

POSTCODEROOS PROJECT

Informatie bijeenkomsten zijn op dit ogenblik nog problematisch, maar de werkgroep PostCodeRoos gaat met digitale middelen door met de voorbereidingen. Waarschijnlijk zal er eind augustus/begin september een informatie moment voor belangstellenden zijn. Harm de Jong uit Oosterzee heeft het dak van zijn loods beschikbaar gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen t.b.v. deelnemers aan de PostCodeRoos. Voor iedereen die op zijn/haar eigen dak geen zonnepanelen kan of wil plaatsen een mooie kans om ook gebruik te maken van de voordelen van zonnepanelen!

Hebt u belangstelling om mee te doen met de PostCodeRoos ??  Meld u alvast aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We houden u dan op de hoogte en u krijgt persoonlijk een uitnodiging voor de informatie bijeenkomst.

Leden van de werkgroep PCR: Willem de Bruijn, Ursi Frehner, Folkert Boersma, Tom Louwinger, Bert Metz

MEE DENKEN ???

We hebben op 26 juni afscheid van Jeroen Beek en Guus Verhoef genomen. Guus stopt per 1 augustus met zijn werk als penningmeester en verhuist in augustus naar Zwolle. We doen een beroep op u om ons bestuur/kerngroep te versterken: ongeveer eens in de 6 weken vergaderen en zo mogelijk actief in een werkgroep. Graag een reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0514 541431

Geartsje Witteveen 

AFHANDELING ALEMENE LEDENVERGADERING

Oosterzee, 4 juli 2020

Aan de leden en belangstellenden van Dorp Centraal,

Op onze bestuur/kerngroepvergadering van 10 juni j.l. hebben we de Algemene Leden vergadering afgehandeld. Op de zakelijke stukken die per mail waren verstuurd, was 1 positieve, niet inhoudelijke, reactie gekomen. We beschouwen de stukken nu als vastgesteld.

2019_jaarverslag.pdf

20190516_Notulen_ALV.pdf

ALV in tijden van Corona

Oosterzee, 7 mei 2020

Aan de leden van Dorp Centraal,

Zoals we u in een voorgaande mail al lieten weten, ontvangt u nu de zakelijke concept stukken voor de Algemene Leden Vergadering die gepland stond voor 14 mei a.s.

 • Jaarverslag 2019
 • Verslag ALV 16 mei 2019
 • Financieel verslag 2019
 • Begroting 2020

- Bestuur en kerngroep hebben de stukken als concept goed gekeurd   

- De rapportage van de kascontrolecommissie bereikt u rond 20 mei

- Uw reactie ontvangen we graag vóór 25 mei 2020 op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Het bestuur is in deze periode telefonisch bereikbaar voor commentaar

- Daarna beschouwen we de stukken als vastgesteld door de ALV

Actualiteit

Op de ALV’s van de Plaatslijk Belangen wilden we informatie geven over onze plannen met betrekking tot de Postcoderoos en een aankondiging van het thema op onze eigen ALV: de Energie Mix Methode.

Door de corona crisis valt dit allemaal weg maar we staan niet helemaal stil:

 • De werkgroep PCR blijft digitaal bezig met de voorbereidingen voor het realiseren van een postcoderoos project en denkt na over de mogelijkheid hoe we mensen over dit project kunnen informeren
 • Bestuur/kerngroep denkt na over een thematische bijeenkomst over de EMM (in september?)
 • De brief naar dak eigenaren i.v.m. ‘Daken gezocht’ laten we even liggen totdat we weer de mogelijkheid hebben om daarna zo nodig persoonlijke afspraken te kunnen maken
 • Dorp Centraal is betrokken bij gesprekken rond de Regionale Energie Strategie
 • Op de website is een formulier geplaatst waarop mensen kunnen aangeven of ze de nieuwsbrief van Dorp Centraal 3 à 4x per jaar willen ontvangen; leden en belangstellenden in ons bestand krijgen deze automatisch tenzij men aangeeft dat men dit niet wil
 • Jeroen Beek, kerngroeplid, trekt zich terug uit de kerngroep i.v.m. te drukke werkzaamheden; hij vindt het erg onbevredigend dat hij zo weinig actief in Dorp Centraal kan zijn, vandaar deze keus. Hij blijft een betrokken lid en in voorkomende gevallen mogen we ook een beroep op hem doen.

Hartstikke bedankt Jeroen voor jouw positieve bijdrage.

Door de bijzondere omstandigheden van nu hebben we niet officieel afscheid van Jeroen kunnen nemen; dat zal ongetwijfeld nog plaats vinden.

 • Guus Verhoef, penningmeester, heeft laten weten dat hun huis te koop staat en dat zij plannen hebben om uit Oosterzee te vertrekken. Dat betekent dus binnen afzienbare tijd nog een afscheid en ook dringende behoefte van uitbreiding van het bestuur/kerngroep

Met een hartelijke groet en in afwachting van uw reacties,

namens bestuur en kerngroep,

Geartsje Witteveen

Secretaris Dorp Centraal

Bestuur                Guus Verhoef                   06 12633885

                               Willem de Bruijn              06 51195858

                               Geartsje Witteveen        0514 541431

Kerngroepleden              Folkert Boersma, Ko v.d. Brink, Ursi Frehner

20190516_Notulen_ALV-concept.pdf

2019_jaarverslag_concept.pdf

2019_Verkorte_Jaarrekening_DorpCentraal.xlsx

2020_Begroting_DorpCentraal.xlsx

 

 

Oosterzee, 3 april 2020

Aan de leden van energiecoöperatie Dorp Centraal

In de planning van onze coöperatie staat een Algemene Leden Vergadering voor 14 mei a.s.
Zoals jullie zullen begrijpen laten we deze niet op de gebruikelijke manier doorgaan.
We hebben bedacht dat we het zakelijke gedeelte dit jaar schriftelijk kunnen afhandelen.

Planning:
- In week 19 sturen we u de concepten: Jaarverslag 2019
Verslag ALV mei 2019
Financieel verslag 2019
Begroting 2020
- U kunt hier t/m week 21 (ofwel tot 22 mei) per mail op reageren
- Ook is het bestuur in deze periode telefonisch bereikbaar voor commentaar
- Daarna stellen we de stukken vast

Waar zijn wij dit jaar mee bezig?
Twee werkgroepen zijn bezig met:

• een Postcode-roos-project (PCR)
Dat is een collectief zonnedak voor deelnemers die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen hebben, met hetzelfde belastingvoordeel als zonnestroom van eigen dak.

‘Daken gezocht’
Deze werkgroep zoekt binnen ons gebied grote bedrijfsdaken voor zonnepanelen van Energie Van Ons.

Voor zover mogelijk gaan ze hiermee door en zullen we u hier te zijner tijd over informeren.

We wensen u een goede gezondheid en hopelijk tot spoedig ziens.

 

Met vriendelijke groet namens bestuur en kerngroep,

Geartsje Witteveen
Secretaris Dorp Centraal
Tel. 0514 541431, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SAMEN ETEN? JA, GEZELLIG!

Januari 2024

Een warme, gezellige dorpsmaaltijd in een warm café!

OOSTERZEE - De lokale energie-coöperatie Dorp Centraal heeft niet alleen schone-energie-doelen maar ook het doel de sociale duurzaamheid in onze dorpen te ondersteunen. Na de gezellige dorpsmaaltijd vorige winter in Bantega nodigen wij dit jaar in samenwerking met met café De Jister in Oosterzee  alle inwoners uit.

Uitnodiging voor een warme maaltijd in het nieuwe jaar.  Gratis*

Save the date!                                VRIJDAG  16 FEBRUARI
tijd                                                       vanaf 17.00  uur

ben je van harte welkom in       café De Jister, Oosterzee


Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk donderdag 9 februari.
Vermeld met hoeveel personen (volwassenen en kinderen) je komt en of we rekening met een speciaal dieet moeten houden.

Je kunt je aanmelden bij Johanna van De Jister        tel. 0514 541269
bij Anneke Hoekstra                                                      tel. 06 45378144
bij Geartsje Witteveen                                                  tel. 0514 541431 / e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cafe de Jister - Johanna de Jong

* een dorpsmaaltijd & 2 consumpties (non-alcohol)


Tijdelijk weer zonnepanelen beschikbaar op ons collectieve zonnedak (2)

20 PCR groep web augustus 2023

Door verhuizing van deelnemers en deelnemers die hun panelen willen verkopen zijn er weer een aantal zonnepanelen beschikbaar op ons collectieve zonnedak in Oosterzee.

Sinds december 2020 produceert het zonnedak duurzame stroom. Er 57.922 kWh opgewekt in 2021 en  65264 kWh in 2022. Voor 1 paneel betekende dit een opbrengst van 324 respectievelijk 365 kWh.

Omdat het zonnedak valt onder de oude postcoderoosregeling bestaat het voordeel voor deelnemers uit de teruggave van de betaalde energiebelasting over het verbruik dat door de panelen op het zonnedak wordt gedekt. En dat door de Rijksregeling gegarandeerd gedurende de resterende looptijd tot eind 2035. Dit jaar is de energiebelasting ruim 15 cent per kWh.

Panelen kunnen worden gekocht of gehuurd. De restwaarde per paneel is €224,33 per 1 september 2023. Voor huurkoop betaal je per 1 september een restwaarde van €78,11 per paneel, met daarnaast een jaarlijkse aflossing van €13,57 per paneel. Bij overname op een later tijdstip gelden lagere prijzen, op basis van een lineaire afschrijving.

Meer informatie vindt u in ons informatiedocument en in het projectdocument.

Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met Willem de Bruijn (tel. 06-51195858) of Bert Metz (tel. 06-11889923)

Prijsvergelijking 2020 - opnieuw goedkoopste in prijsvergelijking

Opnieuw komt Energie Van Ons als voordeligste groene energie uit de bus in de prijsvergelijkingen van oktober en november 2020.

Dit voorbeeld is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden, dus 1200m3 gas en 3000kWh elektriciteit.
Energie Van Ons is €39,97 respectievelijk €28,21 per jaar voordeliger dan de andere leveeranciers en zelfs €44,35 repectievelijk €33,01 goedkoper dan het gemiddelde van de drie grote aanbieders Essent, Vattenval en Eneco. 

 

2011 tariefvergelijking EVO

2010 tariefvergelijking EVO2

Tip: Kies voor 1 jaar vast. Dat is het voordeligste tarief. Vraag bij de jaarlijkse verlening weer om 1 jaar vast, anders val je automatisch in het dure variabele tarief van de slapende klanten.

De tarieven 1 jaar vast worden maandelijks geactualiseerd. De variabele tarieven worden 2x per jaar vastgesteld 1 januari en 1 juli.

Bereken hier je maandbedrag

logo evo dorpcentraal                   groenlabel vrij

Energie VanOns winaar verkiezing Duurzame 30

Yes! We zijn supertrots op onze hoofdprijs van de Duurzame 30. Deze verkiezing is gehouden door de 3 noordelijke dagbladen; Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant!

De jury vindt, zo staat in het rapport, dat we een voorbeeldfunctie bekleden in het Noorden. De jury toonde zich onder de indruk van de verbinding die wordt gelegd met energiecoöperaties.

Energie VanOns krijgt als beloning 100.000 euro aan advertentiebudget bij Mediahuis Noord. De jury hoopt dat het bedrijf het geld inzet om het werk van alle coöperaties zichtbaar te maken. En: Deze lokale initiatieven verdienen niet alleen een compliment, maar ook een groot podium.

De krantenlezers zijn overtuigd van onze bijdrage aan de verduurzaming van onze energievoorziening.
Jij toch ook! Met overstappen naar Energie VanOns kan ook jij een belangrijke bijdrage leveren. En wij kunnen al jaren prima concurreren met de grote energieleveranciers.

lees meer

Prijsvergelijking 2019 - Energie van Ons opnieuw het goedkoopst

Opnieuw komt Energie Van Ons als voordeligste groene energie uit de bus in de prijsvergelijking van augustus 2019.

Dit voorbeeld is gebaseerd op een verbruik van 1200m3 gas en 3000kWh elektriciteit. Ook bij een gasverbruik van 2000 m3 is Energie van Ons nog steeds de goedkoopste. De prijsstelling is zo uitgewogen en scherp, ook op de vastrechttarieven, dat Energie van Ons voor regelmatig de concurrentie achterlaat bij doorrekening van huishoudens.

1908 tariefvergelijking EVO2

1905 tariefvergelijking EVO gemiddeld verbruik

Tip: Kies voor 1 jaar vast. Dat is het voordeligste tarief. Vraag bij de jaarlijkse verlening weer om 1 jaar vast, anders val je automatisch in het dure variabele tarief van de slapende klanten.

Bereken hier je maandbedrag

logo evo dorpcentraal