00 logo 1e positief web01

Energie opwekken

terug12454842 gelukkig groene huis toont zijn zonnepanelen op het dak2

Wie wil nou niet een energierekening van € 0, terwijl de energietarieven bijna jaarlijks stijgen. Eigen baas worden over je energierekening. Nieuwbouwwoningen moeten binnen 2 jaar allemaal energieneutraal opgeleverd worden.

... en over 20 jaar is een nul-energie-leven 'normaal'. 

Dorp Centraal helpt haar leden verder met zelf schone energie op te wekken. Voor wie dat niet lukt kunnen we collectieve energieprojceten ontwikkelen.  
Dorp Centraal brengt mensen met kennis, ervaring en vragen samen. Dorp Centraal houdt jou op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden.

Laat ons weten wat jouw ideeën of vraagstukken zijn.

Inventarisatie zonne-energie op bedrijfsdaken

Onze energievoorziening is sinds de Oekraïne oorlog een uitdaging voor iedereen en ieder bedrijf. 

Als lokale energiecoöperatie in de dorpen van ‘Lemsterland’ zijn wij bezig schone energie lokaal op te wekken. Door als bewoners en bedrijven zelf onze energie op te wekken houden we het geld dat omgaat in de energie in onze eigen lokale economie en voorkomen daarmee weglekken van winst naar aandeelhouders of het buitenland.

De gemeente de Fryske Marren en de Provincie leggen hoge prioriteit bij het benutten van dakruimte voor het opwekken van zonneenergie.

Dorp Centraal heeft in 2020 haar eerste collectieve zonnedak ten behoeve van een 20-tal lokale deelnemers in exploitatie genomen. Nu onderzoeken we nieuwe mogelijkheden. PCR

Met deze inventarisatie van zonneenergie op bedrijfsdaken in Lemmer helpt u ons en de gemeente om in beeld te brengen óf, wáár en hoeveel dakruimte van bedrijven in gebruik is voor zonneenergie of ongeschikt is. Én of de eigenaren en ondernemers open staan voor collectieve inkoop en realisatie van eigen zonneenergie.

Daarvoor vragen wij uw medewerking aan deze vragenlijst . Het zijn maximaal 11 vragen, en als uw bedrijfspand al zonnepanelen heeft, minder.

 

 

Zonneenergie bewaren in grote 'weckpot'

Maandenlang energie opslaan voor later gebruik. Dat is de oplossing voor het wisselende aanbod van zonne- en windenergie.

De Udense start-up Ecovat bouwt enorme ondergrondse warmtebuffers. Water met temperaturen tot 90 graden Celsius dient in deze 'grote weckpotten' als opslagmedium voor zonnestroom en windenergie.

Lees meer

bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl 3-3-2016

 

Zo kan zonne- en windenergie ook uitzien

zonnenergie toen nu straks

windenergie